Trends in Business Intelligence

Survey BI TopicsHet voelt altijd aangenaam als je een blik werpt op een trend analyse en bevestiging krijgt op je eigen beelden. Zo geloof ik dat Self-service BI de way-to-go is, en dat Predictive (Bigdata) Analytics daarin echt een vlucht gaat nemen.

En niet zozeer vanwege de fraaie technologie, maar meer omdat er geen ontkomen meer aan is. Twee overtuigingen die ik aanhang:

  1. Het imago van ICT in Business Intelligence is niet sterk.
    Helaas heeft ICT niet altijd een sterk imago in het faciliteren van business intelligence vraagstukken. Niet omdat ze het slecht doen, het is meer een beleving van hoe ICT kan omgaan met verzoeken van de business users die steeds sneller en met minder budget aan hun informatie behoefte wil voldoen.
    Ik moet wel eens denken aan die reclame met die ‘paarse krokodil’ waarin je aan een loket staat en je opblaaskrokodil ziet staan, maar deze niet terug krijgt. Dit lijkt op een business user die zijn eigen data ziet, en deze ook niet krijgt.  Natuurlijk is dit zwart/wit. De praktijk is dat door andere vormen van samenwerking (Agile BI) zeker successen worden geboekt.
  2. Dit is geen economische crisis. 
    Het systeem is end-of-life. Net zoals producten end-of-life kunnen zijn. In marketing termen noemen we dat ‘dogs’. Ik volg hierin de visie van de bekende spreker Guido Thys die daar een inspirerend boek (‘Dit is geen economische crisis’) over geschreven heeft.  De manier waarop mensen onderling waarde ruilen verandert. De voorzieningen met internet zijn onbegrensd en dat biedt een goede basis voor initiatieven als crowfunding/crowdsourcing. Maar ook sprekers als Martijn Aslander prikkelen je anders te denken – geven is het nieuwe nemen (Easycratie (e)book).

BI Self-service: Business users nemen zelf het heft in handen, en eisen van ICT dat deze zich concentreert op data leverantie.

Predictive analytics: Je kan niet meer alleen voorspellen op basis van het verleden. Feiten van gisteren zijn geen garantie voor morgen. Mede door de technologie en toegang tot steeds meer bronnen kan je correlaties vinden die je helpen te voorspellen. Dat klinkt redelijk nieuw, doch dat is het niet echt. Zeker in fabrieksprocessen zie je dat men al langer door het uitlezen van sensoren voorspelt wanneer een bepaalde asset uitvalt.

Wat wel helpt is de laagdrempelige toegang tot technologie om deze gegevens te verzamelen en verkennen. Het merendeel is open-source en bestaat al jaren. En deze wordt rijkelijk omarmt door bedrijven als Oracle en IBM die bijvoorbeeld Cloudera hebben opgenomen in een appliance/supported model.  En verder zie je een sterke opkomst van data discovery/analytics spelers als Qlikview en SAS met SAS Visual Analytics.

BI Self-service en Predictive Analytics zijn gebieden waarin Scamander investeert, samen met haar klanten. We gaan samen een mooie toekomst tegemoet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s