Data, de nieuwe olie?

imageData is de nieuwe olie…

Laten we eens een parallel trekken met de olie industrie. Bedrijven als Shell hebben hun business gesplitst in upstream en downstream. Upstream is olie vinden, oppompen en raffineren. Dat kan je goed vergelijken met het opzetten van een datawarehouse. SQL om data naar boven te trekken, en ETL voor de raffinage. Downstream is afleveren aan consumenten, zoals via benzinepompen. Een datamart dus. En recent natuurlijk de zelfbedieningspompen als Tango, wat je weer kan vergelijken met self-service BI tools als Qlikview.

Door de kapitaalintensieve activiteiten is er weinig veranderd in de olie industrie. Een bedrijf als Shell heeft nog immer een sterke positie in de Oil-2-Value chain.

In de Data2Value chain is er wel wat veranderd. Een groot deel van de macht is verschoven van de hardware leveranciers naar de solution providers en system integrators. Deze data raffinaderijen hebben een flinke vinger in de pap en kunnen vanuit die positie waarde bieden aan hun klanten en nieuwe soortgelijke klanten verwerven.

Daarnaast zie je nieuwe toetreders die waarde uit data halen, en dit aanbieden aan eindklanten en system integrators.

DatasiftEn Datasift is zo’n bedrijf. Een aansprekend bedrijf waar je eenvoudig Social Media data kan kopen. Dataliberation Made Easy…

Ik geloof in onderstaand statement uit de blog van Stacey Vanek Smith, en draag er graag samen met mijn Scamander collega’s aan bij dat dit gaat gebeuren.

“We’re going to see a lot more companies sell their data in different ways and we’re also going to see a lot more processed data being sold as a service as well,” he says. “The economics and the trade and the value of data is going to change dramatically over the next 10 years.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s