Prefab datawarenhuizen – everybody happy?

Oracle BI ApplicationsWat mij laatst opviel is dat Oracle steeds meer branche-specifieke modules toevoegt aan haar toch al imposante BI Analytical Applications lijn. Deze lijn bestaat uit standaard rapporten en KPI’s en adapters op populaire ERP/CRM pakketten. Kortom, een prefab datawarehouse dat je zo aan kan zetten.

Nu moet ik zeggen dat ik tot nu toe weinig goede ervaringen heb met dit type BI oplossingen. En dat ligt niet zozeer aan de functionaliteit of techniek, want die is prima op orde.

Een BI Analytical Application is een applicatie, en derhalve zal je een fit-gap analyse moeten doen. En dat wordt nogal eens overgeslagen. Mede onder druk van de commercie. Jammer, want  dat levert na aanschaf direct een valste start op.

Een andere teleurstelling ligt in de onervarenheid van de organisatie die deze applicatie in beheer moet noemen. Dat vereist diepgaande kennis van de ETL tool, en des te meer over de mapping van de brondata elementen naar de KPI’s. Die is niet evident en daarvoor zal de nodige ervaring opgebouwd moeten worden. En dat kost tijd. Tijd die je zelden hebt tijdens een implementatie.

Gelukkig zie ik de markt volwassener worden waardoor dit soort toepassingen een grotere kans op succes krijgen. En dat verdienen ze volgens mij.

 

2 gedachtes over “Prefab datawarenhuizen – everybody happy?

  1. Hi Ronald, Oracle levert niet alleen pre-fab data wharehouses aan maar ook pre-fab ETL. Dit voor brondata uit onderliggende Oracle Solutions maar ook voor bronnen van systemen van de concurrentie. Blijft wel dat je de ETL en hoe de KPI’s tot stand komen moet begrijpen om dit te kunnen beheren. Het is misschien nog niet ideaal maar dat is een kwestie van tijd. Wouter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s