Bigdata – hoe haal je meer uit ongeveer?

meer met ongeveerKan je je voorstellen dat een financieel manager een jaarverslag aflevert met in de footnote: “* de cijfers zijn voor 78% correct”?

En dat is precies de uitdaging waar je tegenaan loopt als je met resultaten naar buiten treedt van een Bigdata traject. De uitkomsten zijn veelal met statistische waarschijnlijkheid onderbouwd. Bijvoorbeeld: “De mannen in deze doelgroep hebben een correlatie van 70% met uitgavepatroon modaal”.

Nog lastiger is het voor Business Intelligence medewerkers. Deze zijn gewend aan het kunnen herleiden van een uitkomst naar de bron. Dat is dagelijkse kost. Bewijzen hoe je er aan komt, door de link naar de bron te tonen.

Dat gaat zomaar niet in Bigdata projecten. En probeer dat maar eens uit te leggen. En dat in business taal.

Je kan er voor kiezen dit door de data- scientist uit te laten leggen. Dit werkt niet echt lekker is mijn ervaring. Deze spreekt wetenschapstaal.

Uiteindelijk wil je naar ‘actionable insights’.  Inzicht zonder actie is immers zinloos geweld. We moeten op zoek naar de nieuwe ‘Insight-to-Action-Man’.  Dan haal je meer uit ongeveer…

2 gedachtes over “Bigdata – hoe haal je meer uit ongeveer?

  1. Als data-scientist voel ik mij natuurlijk aangesproken. Hier is een kans om twee werelden bij elkaar te brengen?

    Vanuit de marketing afdelingen van bedrijven zie ik niet zo’n probleem met “De mannen in deze doelgroep hebben een correlatie van 70% met uitgavepatroon modaal”. Die kunnen met zo’n uitspraak prima mee aan de slag. Voor marketing gaat het om het afwegen of een marketing inspanning en het daaraan verbonden geld een slimme investering is. Die zijn op zoek naar de beste kansen in de markt.

    De financiële afdeling heeft een heel andere doelstelling. Die moet van alle inkomsten en uitgaven verantwoorden waarvan het komt en waarnaar het toe is gegaan. Voor deze doelgroep is een 78% nauwkeurigheid niet goed genoeg dat is logisch.

    Kortom “Big Data” is voor sales en marketing en de klassieke “Business Intelligence” voor de financiële afdelingen. Of anders gezegd wat ga je in de toekomst doen is Big Data. En wat heb je in het verleden gedaan is Business Intelligence. Alleen de naamgeving is wel verwarrend, dat kunnen we beter omdraaien…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s