5 Data-Driven Business trends 2016

wpid-thumbnail-e61e25edeec4178f4153f64f36d5ab9e-500x450Op 4 januari heeft het gerenommeerde nieuwsbureau Forbes de 5 Data-Driven Business trends voor 2016 gepubliceerd. In het kort gaan deze over meer sensoren, slimme algoritmes, prikkelen tot transacties, consumenten volgen en Data Democratisering.

Is Data Democratisering een nieuwe trend? Volgens mij is Data Democratisering iets wat al heel lang aan de gang is. Het komt er eigenlijk op neer dat business users steeds meer hun eigen analyses en inzichten maken, waarbij de ICT/BI afdeling in de archetype rol van ‘Data Provisioning’ faciliteert.

De business users kiezen hun eigen tools, roepen bedrijfsdata af, mengen dat met eigen data en creeren hun eigen ‘shadow-it’. In het verleden werd dit met lede ogen aangezien door de ICT/BI afdeling. Nu is ‘shadow-it’ fact-of-life en niet meer weg te denken.

Ik ben van mening dat Data Democratisering een andere trend versterkt en dat is die van Data Governance.

De uitdaging is immers hoe om te gaan met Data Democratisering en dan kom je op het terrein van Data Governance. Data Governance is niet meer en minder da1001004010495789n toezien op het kapitaal data. Daar heeft menigeen zich al over gebogen en het meest bruikbare referentie materiaal is opgesteld door een consortium van 120+ specialisten bekend onder de noemer DAMA-BOK – Datamanagement, Body of Knowledge. Gelukkig geen nieuw framework, maar praktisch referentie materiaal waarmee menig informatie management adviseur zijn/haar voordeel kan doen.

Te bestellen bij bol.com via deze link.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s