Potje Data Darten?

datadartHoe overtuig je bestuurders dat er achter een simpele vraag als ‘maak voor mij een KPI’ een hele wereld schuil gaat?
Een Datamanagement wereld waarin aspecten als bijvoorbeeld goede data vastlegging, data definities en security van belang zijn.
Je kan dan niet aankomen met uitgebreide verhalen over stoere frameworks, of je frustratie uiten over het gebrek aan data eigenaarschap. Wat helaas vaak wel het geval is…

Laten we een potje Data Darten. Data Darten is een op speelse wijze vergroten van het bewustzijn rond Datamanagement. Niet om je gelijk te halen, maar om een indruk te geven wat er bij komt kijken om betrouwbare KPI’s op te leveren.

Het duurt nog geen half uur, en de regels zijn simpel. Koop een dartbord (10-20 Euro) en plak daar het best-practice Datamanagement DAMA-BOK diagram op (misschien even vertalen). Zet een te realiseren KPI symbolisch in het midden in de ‘bullseye’. En geef de bestuurders dan ieder een pijltje.

Stel na een korte toelichting dan de vraag; wat zou er nodig zijn om te komen tot betrouwbare KPI’s? De bestuurders mogen om de beurt een pijl prikken op het dartbord. En laat ze persoonlijk hun keuze toelichten. Daar begint het besef en dat het meer is dan alleen techniek. Er moet ook iets gebeuren in de organisatie. En dat besef is winst.

Een volgende stap kan zijn dat je aanbiedt een inventarisatie uit te voeren om te bezien wat de huidige stand van zaken is, en op basis daarvan een advies neerlegt voor een stapsgewijze invulling van een robuust Datamanagement. En vertel er dan bij dat je een paar KPI’s al wilt opleveren, die mogelijk nog niet zo robuust zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s