Data ontgijzeling

Aaaarg!

Stel je bent informatiemanager en je wordt heen en weer geslingerd tussen managers met onvoorspelbare informatievragen en applicaties van leveranciers vol met ontoegankelijke data. Wat is dan wijsheid? Je weet al dat het vinden van antwoorden op iedere ad hoc informatievraag een stroperig proces wordt. Het antwoord komt te laat, is onvolledig en roept nieuwe vragen op. Een proces wat je reputatie niet echt goed doet. En ook je humeur niet.

Hoe kom je uit deze wurggreep? Ik kan zo een hele lijst van opties geven zoals een cultuur veranderingstraject, een change procedure implementeren, aanschaf van een handig self-service reporting tool, een nieuw datawarehouse project en ga zo maar door. Alleen dat is gedoe, en daar zitten de meeste managers niet op te wachten.

Als Dataverloskundige ben ik voorstander van het verlossen – ontgijzelen – van de data uit de wurggreep van de applicaties. En als die data eenmaal vrij is, dan moet je voorkomen dat je het opslaat in een volgende ‘datajail’.

Sla de data bij voorkeur op zonder transformatie met een handige structuur of index zodat je bij iedere informatievraag in kortstondige scrum sprints deze vraag kan beantwoorden.

Qua structuur leent een datavault model zich daar prima voor. Een ander optie is een datalake met een handige metadata tagging en index voorziening zoals Waterlinedata.

3 gedachtes over “Data ontgijzeling

 1. Hi Ronald,

  Prima blog, maar om nu Datavault per default voor te stellen, dan weet je zeker dat je levenslang gaat krijgen.

  Data behoor je te modelleren in de context waarmee het de meest toegevoegde waarde kan bieden. En de informatieweg naar Rome is nu eenmaal geplaveid met vele verschillende modelleringsmethodieken.

 2. Emiel,

  Een goed (datawarehouse) datamodel valt of staat met de keuze van de sleutels in het datamodel, zeker wanneer er meerdere bronsystemen in beeld komen.

  Het voordeel van de Datavault benadering is dat de datamodelleur wordt gedwongen goed na te denken over de keuze van de sleutels.

  In de praktijk ben ik al te vaak tegen datawarehouse oplossingen aangelopen waarbij de sleutel uit het bronsysteem klakkeloos wordt doorgekopieerd naar het datawarehouse model.

  En dit was het begin van het gijzelingsdrama.

  Denny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s