Dataverloskundige, what’s in a name?

datababyEnkele jaren geleden ben ik geïnspireerd door Guido Thys die zich ‘bedrijfsverloskundige’ noemt. Wat mij prikkelde is zijn drive om mensen uit de wurggreep van hun bedrijfscultuur te verlossen en aan te zetten tot innoveren.

Wij noemen ons ‘The Data Liberation Company’, we bevrijden data. De brug naar data verlossen uit de wurggreep van hun datacultuur is snel gelegd. Ik ben Dataliberator en dan vertaald naar Guido’s term een ‘dataverloskundige’.

Datacultuur is te omschrijven als ‘zo hebben we het altijd al gedaan’, zeg maar de comfortzone. Lekker warm en veilig data in complexe datawarehouses stoppen. En dat is ok, totdat de wereld ineens harder verandert dan je bij kan houden. Dat overkomt bedrijven, en ook data. Dan hebben we het over disruptie, omdat het ons schijnbaar ineens overkomt. Als bedrijf ben je ineens minder relevant. Je bent te lang in je comfortzone gebleven. En naar data; deze is minder relevant en waardevol. Jammer, maar helaas. Je zit er wel mooi mee in je maag, je komt en niet zomaar vanaf.

Data moet leven en relevant blijven. Dan is er sprake van toegevoegde waarde en heeft data een mooie toekomst.

images-2Als dataverloskundige gun je de data baby een mooie toekomst. Je wilt de data baby gezond en sterk in de wereld zetten. En ze in handen geven van goede data ouders. Data ouders die beseffen dat data aandacht nodig heeft en dat data kan puberen en het huis kan verlaten, en van een mooie oude dag mag genieten. Er is overigens een mooie term ‘Data Life Cycle Management‘ die daarop aansluit.  Zo origineel is dataverloskundige ook weer niet.

Back to reality; wat heeft u aan deze invalshoek? Ik hoop dat het u prikkelt, en laat nadenken over waar u het verschil kunt maken met data. Met als resultaat dat u een nog trotsere ouder wordt.

En in lijn met de presentatiewijze waarop Guido zijn publiek graag prikkelt: Laat ons u inspireren met een wervelende en inspirerende data liberation workshop.  Twitter naar @dataliberator, reageer op deze post of stuur een SMS-je naar 0653156269. Ik sta klaar voor een volgende data bevalling!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s