Let’s play Datapoly?

monopolyWe zijn allemaal bekend met het spel Monopoly. Een competitief spel waarin je straten verzamelt en kan toewerken naar een machtsblok.

Dit doet mij denken aan het strijdtoneel wat ik tegenkom als ik over datamanagement bij relaties in gesprek kom. Iedereen wil z’n eigen straatje hebben met zijn eigen spelregels. Niet echt bevorderlijk voor het samen boeken van resultaten.

Op zich heel begrijpelijk. En des te meer als je in een taakgerichte organisatie werkt. Eerst je eigen straatje op orde. Logisch, want daar word je op afgerekend. En praktisch: met een taakfocus heb je minder gedoe en voel je je veiliger.

Dat is ok als de wereld om je heen niet al te snel verandert. Maar ja, als dat wel zo is, hoe kan je dan als organisatie relevant blijven en overleven? En je baan behouden…

Als organisatie ben je geen verzameling van taken maar dien je een doel wat je met goed ingeregelde processen wilt realiseren.  Het inzicht dat je onderdeel bent van een keten helpt enorm, zeker als je datamanagement wilt professionaliseren binnen je organisatie.

datamanager_bigStel dat procesdenken al goed geland is binnen je organisatie dan merk je dat datamanagement steeds meer een dingetje wordt. Het is randvoorwaardelijk.

Hoe krijg je datamanagement op een hoger nivo?  Datamanagement moet je volgens mij beleven voordat je er naar gaat handelen. Het is net zoals procesdenken een mindset en dat vraagt om het ontwikkelen van bewustzijn, er mee aan de slag gaan en continu verbeteren.

Zou het een idee zijn om voor het vergroten van het bewustzijn een management game te ontwikkelen a-la Monopoly? Een spel voor bestuurders en informatie managers. Ik denk ’t wel.

Als werknaam kies ik Datapoly.  Tips? Meedenken?  Op woensdag  13 juli organiseer ik een Meetup voor een brainstorm. Schrijf in als je zin hebt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s